Matěj Stejskal

PC Recenze - League of Legends

28. 02. 2011 20:19:07
Moje první recenze na multiplayerovou strategii, která vznikla podle světoznámého modu DotA.

Znáte Dotu? Jestli ne, tak jste něco moc důležitého prošvihli. Jedná se o dnes už světoznámý mod pro Warcraft 3, který se dnes na sítích battle.netu hraje více, než normální Warcraft 3. Proč? Protože je to extrémně zábavné a extrémně návykové.

A to by v tom byl čert, aby podle tak spolehlivého receptu nevznikly další hry, jako je třeba League of Legends (dále pouze LoL), která je vytvořena podle Doty, ale má tu výhodu, že vznikla jen pro tento účel.

Pro ty z vás, kteří se nechytají, vysvětlím základní princip Doty. Jedná se o multiplayerovou hru, kde se utkává 5 vs 5 hráčů na čtvercové mapě. Ovládání je klasické z RTS. Každý hráč si na začátku vybere hrdinu, za kterého bude hrát. Poté hra začne a ze dvou protějších rohů, což jsou základny týmů, na sebe třemi předurčenými cestami začnou vybíhat hrsti potvrůrek. Úkolem vašeho týmu je pomáhat jim, aby se dostali co nejdál, ničit věže, zabíjet protihráček, levelovat postavu, kupovat věci a na závěr zničit nepřátelskou základnu. Hra trvá většinou od třiceti do šedesáti minut.

To je to, co Dota přinesla a co LoL trochu upravilo a podle mě i vylepšilo. Nevýhoda Doty je, že je to mod, což svazuje vývojáře, který nemůže úplně všechno, co by si představoval. Pak se mi na Dotě také nelíbí, že pokud nepoužíváte Garenu, je velice těžké najít nebo vytvořit hru. A poslední nevýhoda: ze začátku budete od zkušených hráčů pěkně dostávat.

Tohle všechno LoL řeší. Vývojáři mají volné ruce, takže hratelnost je obohacena o nové prvky, jako je třeba křoví, ve kterém nejste vidět, a hlavně spoustu nových kouzel a schopností. Připojení do hry je otázkou třech kliknutí a dvaceti sekund hledání vhodných protivníků, čímž se dostáváme k další výhodě. Váš účet je samostatný avatar, který sbírá zkušenosti a úrovně za odehrané hry (až do třicáté úrovně, kdy se vám otevře možnost hrát Ranked games a umísťovat se do světového žebříčku), a podle těchto úrovní se hra snaží dát k sobě stejně zkušené hráče. Tento systém není dokonalý, ale funguje natolik, abyste se po dvou odehraných hrách s výsledky 0/40 (to druhé jsou smrti) nenaštvali a hru neodinstalovali.

A když jsme u toho avatara, je tu další důležitá věc. Hra je zadarmo! (www.leagueoflegends.com) Ale nějak se ty kluci vývojářský živit musí. Můžete si totiž kupovat nové hrdiny a skiny a další blbůstky, a to buď za RP (riot points) nebo IP (influence points), přičemž RP si musíte koupit za peníze a IP získáváte hraním. Většina věcí, až na nějaké vzhledové, lze pořídit za obojí. To znamená, že za hru nemusíte utratit ani halíř a stejně se budete skvěle bavit. Jediná věc, která lze koupit a ovlivňuje samotnou hratelnost, jsou runy. A ty jediné nejdou koupit za pravé peníze, ale pouze za body z odehraných her, což znamená, že množství peněz na vaší kreditce nijak neovlivní vaše výsledky. A to je krásné.

Možná si ale říkáte, s jakým hrdinou začnete. Nebojte, každý týden je k dispozici jiných 10 hrdinů zdarma k vyzkoušení.

Hra obsahuje spoustu dalších věcí, které vás budou zaměstnávat, jako statistiky, talentové stromy, runy, pak jsou zde taky kouzla, která jsou pro všechny hrdiny otevřená a z kterých si před začátkem hry každý dvě vybere. Skvělá vychytávka. No a taky rozvinuté sociální funkce, jako chaty, kámoši a samozřejmě hraní s nimi.

Nesmím také zapomenout na mapu 3v3, která v Dotě vůbec není. Také skvělé obohacení a prodloužení hratelnosti. Životnost LoL je obrovská. Každý hrdina je jiný, nejsou to jen jinak pojmenovaní chlápci s jinak pojmenovanými schopnostmi. U každého jsou různé taktiky a postupy a věci vhodné a nevhodné ke koupení. Toto vše ostatně dokazuje obrovské množství takzvaných buildů, které jsou na internetu.(www.mobfire.com) A když vás to už za nějakého přestane bavit, jsou tu desítky dalších a pořád přibývají noví.

Co se možná někomu nebude líbit, je vzhled celé hry. Narozdíl od Doty, která má grafiku W3 a celé je to takové hardcoreprogaming, je LoL spíš ve stylu „hra pro každého“. Grafika je kreslená až dětská, to samé někteří hrdinové. Ale tohle není o grafice, to je o hratelnosti.

Určitě si to vyzkoušejte a uvidíte, jak vás to chytne. A pokud vás Dota jako princip začne bavit, můžete se také těšit na očekávanou Dotu 2 od Valve.

VÝHODY: pestrá hratelnost, klient, nízké HW nároky, cena

NEVÝHODY: trochu dětský vzhled, návykovost :)

SCORE: 90%

Autor: Matěj Stejskal | karma: 8.71 | přečteno: 1213 ×
Poslední články autora